TarjaVanhamaa Meri-Lapin Tarja, koko Lapin puolesta

Olemme yhtä suurta perhettä

Nykyaikainen elämäntyyli ja yhteiskunta ovat hajottaneet perheet. Olimme ennen yhtä suurta perhettä, johon kuuluivat lapset, vanhemmat ja isovanhemmat, itse asiassa koko kylä kasvatti lapset. Elimme yhteisöllisesti. Isovanhemmat ovat osa perhettä ja heidän tulisi yhä kuulua perheiden läheisyyteen.

En ymmärrä, miten yhteiskuntamme on ajautunut tällaiseen tilanteeseen, jossa jokainen ikäluokka elää omaa elämäänsä, erossa perheestään ja sukulaisistaan. Tämä ei ole kenenkään etu. Vanhukset ikävöivät lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Ja lapset ja lapsenlapset ovat huolissaan isovanhemmistaan. Olemalla lähellä toisiaan perheet auttavat vanhuksia selviämään arjesta.

Ihmisen hyvinvointi lähtee nimenomaan koko perheen hyvinvoinnista. Lisäksi perheet tarvitsevat palveluja ja nimenomaan paikallisia palveluita. Tämä edesauttaa luonnollisesti paikallista yrittäjyyttä ja luo työpaikkoja alueellisesti. Läheisyys ja yhteisöllisyys ovat avainsanoja hyvinvointiin.

Omaishoidon palveluja sekä joustavia työelämän ratkaisuja tulisi kehittää. Sairaan lapsen hoito-oikeutta kotona tulisi laajentaa koskemaan myös omien sairastuneiden vanhempien hoitamiseen väliaikaisesti. Joustavuutta työelämässä tulisi tukea yhteiskunnan ja työnantajan yhteistyöllä esimerkiksi ns. työaikapankin avulla, johon voisi säästää työaikaa pahan päivän varalle. Vanhempainvapaan saisi perheet jakaa haluamallaan tavalla.

 

Eduskuntavaaliehdokas

DI tuotannon kehittämisen päällikkö

Tarja Vanhamaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat