TarjaVanhamaa Meri-Lapin Tarja, koko Lapin puolesta

Jäitä hattuun, sähköautoväki

Sähköautot ovat herättäneet viime aikoina kiivaita keskusteluja. Sähköautot ovat oiva keksintö ja tulevaisuutta, mutta onkohan sähköautojen pakotetun käyttöönoton aikataulutus liian hätäinen? Tämän hetkisen aikataulun mukaan sähköautoja olisi käytössä jo muutaman vuoden päästä, joka taas perustuu oletukseen, että sähköautojen hinnat laskevat v. 2025 polttomoottoriautojen tasolle kerrotaan Iltasanomissa viime viikonlopulla Tommi Lempisen kirjoittamana. Tämä tarkoittaa sitä, että tästä kärsii ja maksaa eniten pienten ja vanhempien autojen omistajat sekä suomalaiset, joilla on pitkä välimatka eli me lappilaiset. Meneekö tämä teidän mielestä oikein? Minun mielestä ei.

Tommi Lempinen jatkaa samassa artikkelissaan: ”siirtymistä vähäpäästöisiin autoihin vauhditettaisiin muun muassa polttoaineverojen korotuksilla sekä auto- ja ajoneuvoverojen päästöporrastusta koventamalla. Käytännössä hinnankorotukset iskisivät pahasti erityisesti pienituloisiin, vanhoilla ja halvoilla isopäästöisillä henkilöautoilla runsaasti ns. pakollisia ajoja ajaviin kansalaisiin”. Onko oikein, että suomalaisten käyttäytymistä vauhditetaan verotuksella? Minun mielestä ei.

Asiana sähköautojen käyttöhän on hyvä, mutta niiden toiminta vaatii vielä kehitystä. Sähköautot ovat kehittyneet ja kehittyvät koko ajan; akkujen ikä on pitkä, sähköautoissa ei ole polttomoottoreita ja sen kalliita osia, polttoainekustannukset ovat pienemmät kuin bensa- ja dieselautoissa.

Tekniikka ja talous –lehti kertoo 8.1.2019, että saksalainen yritys on kehittänyt mikroaalloilla toimivan sytytysjärjestelmän, joka on paljon tehokkaampi ja nopeampi kuin perinteinen malli. Artikkelissa mainitaan, että mikroaaltojärjestelmän sytytys jakautuu palotilaan tasaisesti, jonka lämpötila on alhaisempi kuin nykyisessä menetelmässä. Tällä tavalla saavutetaan sekä polttoainesäästöjä että päästövähennyksiä. Vanhankin polttomoottorin kulutus ja päästöt romahtavat n. 30%. Lisäksi vanhojen autojen tulpparakenteen muuttaminen vanhasta sytytystulpasta uudenlaiseen mikroaalloilla toimivaan tulppaan voisi olla edullinen ja nopea ratkaisu, joka ei edellytä muutoksia moottoriin. Eli kannattaakohan meidän odottaa? Minun mielestä kyllä!

Tekniikka ja talous lehden artikkeli siis osoittaa, että muitakin käyttäjäystävällisiä ja edullisia vaihtoehtoja on olemassa ja tulee koko ajan lisää. Kannattaa siis odottaa, että sähköautojen kehitys on edennyt niin pitkälle, että niiden käyttöönotto olisi järkevää. Älkäämme siis tehkö pikaisia päätöksiä, eikä jälleen kerran ohjata suomalaisten käyttäytymistä ja toimintaa uusilla veroilla, veroluontoisilla-, käyttö-, käyttäjä- ja eikä muillakaan sekuvain-maksuilla.

 

Tarja Vanhamaa

Diplomi insinööri

Tuotannon kehittämisen päällikkö

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat